Hebt u de blauwe diamant wel eens gezien? Veel mensen vinden de ijsvogel de mooiste vogel die er bestaat. Zelf zag ik deze vogel voor het eerst bij de watertoren in Franeker alweer enkele jaren geleden. Meerdere dagen zat hij op een tak die over het water hing vlakbij een buis die water loosde op een halfbevroren slootje.

IJsvogels zijn vooral te vinden bij heldere ondiepe, langzaam stromende rivieren. Omdat ze veel vis nodig hebben, kiezen ze hun leefgebied in de buurt van gezond en visrijk water. Ze zijn bij voorkeur op plaatsen waar takken over het water hangen en waar het water helder genoeg is om hun prooi te zien zwemmen.

Gezeten op een hoogte van wel 3 meter boven het water, maar soms ook biddend zoekt hij naar een goede buit. Heeft hij de prooi in het vizier dan stort hij zich met opgevouwen vleugels loodrecht in het water. Met de prooi in de snavel “roeit” hij met krachtige vleugelslagen naar de oppervlakte en vliegt vervolgens met de gevangen vis naar zijn uitkijkpunt. Hier slaat hij zijn prooi dood. Hij slikt de vis in met zijn kop naar voren, zodat vinnen en graten niet in zijn keel kunnen blijven hangen.

IJsvogels nestelen in holten die zij graven in steile wallen dicht bij het water. Tijdens de balts achtervolgen de vogels elkaar zeer luidruchtig. Het ene moment vliegen ze vlak over het water, het andere moment vliegen ze weer hoog door de bomen. Ze maken een lange tunnel waarna het “baltsvoeren” begint. Het mannetje biedt het vrouwtje visjes aan. Zij krijgt door deze voedering genoeg visjes om 6 of 7 eieren te leggen. Zowel het mannetje als het vrouwtje broeden op de eieren die na ongeveer 20 dagen uitkomen. De jongen worden systematisch om de beurt gevoerd. Ze maken, na gevoerd te zijn, steeds plaats voor een ander jong. Een familie ijsvogel met 6 of 7 jongen eten per dag zo’n honderd visjes op.
Het voedsel bestaat verder uit kikkers, kreeftjes, waterdieren en sommige landinsecten.
De levensverwachting van de ijsvogel is 2 jaar.
We treffen de ijsvogel aan in bijna heel Europa en Zuid Aziƫ. Ook komt hij voor in het uiterste puntje van Noord Afrika, in Japan en op de Salomonseilanden in de Stille Oceaan.

De net uit het ei gekropen jongen van de ijsvogel zijn naakt en lijken meer op kleine draakjes. Het is geweldig dat ze na enkele weken al zijn uitgegroeid tot “vliegende blauwe diamanten”.

Ik wens u ook een ontmoeting met deze prachtige vogel toe.