Tijdens het maaien zijn de nazorgers veel in het veld te vinden om te controleren of de eieren er nog liggen. Eventueel kunnen extra of grotere stokken geplaatst worden welke gelijk na het maaien weer worden opgeruimd. Als de wachter aanwezig is kan er voor gekozen worden de eieren uit het nest te halen en als de maaier voorbij is de eieren weer in hetzelfde nest te leggen. (vooral bij de kievit). Meestal zal de boer om de gemarkeerde nesten heen maaien. Als er jonge vogels in het te maaien perceel lopen zet de wachter minimaal 24 uur voor het maaien stokken met plasticzakken om zo de jongen naar een ander perceel te “verjagen”.
Een goede registratie van de nesten is ook een belangrijke taak. Op papier wordt bijgehouden of de eieren uitkomen en hoe het de jongen vergaat. Het “fjildboekje” is hierbij een handig hulpmiddel. Als alle gegevens van de in het rayon voorkomende vogels, dus niet alleen de weidevogels, zijn verzameld, moet het nazorgformulier door de coördinator van het rayon worden ingevuld. Het gaat daarbij ook om zaken zoals de predatie in het gebied, de overige vogelsoorten en eventuele bijzondere waarnemingen.
Naast de directe nazorgtaken is het belangrijk dat de nazorger een goed contact heeft met de boeren in zijn rayon. Hierbij spreekt het voor zich dat er onderling telefoonnummers bekend zijn.
Binnen de Vogelwacht Franeker en Omstreken zijn in 2023 ruim 100 wachters actief om op ongeveer 11000 hectares aan (weide)vogel bescherming te doen.